06 208 947 81 info@groeit.eu

Agile werken en Scrum falen soms. En dat ligt niet aan Agile of Scrum.

door

Er zijn veel discussies over Agile werken en Scrum. Sommigen prijzen het de hemel in en sommigen branden het tot de grond toe af. Wat mij betreft maken ze de fout het slagen of falen van Agile- en Scrum projecten te zoeken in de methodiek zelf. Ik geloof dat problemen een laag dieper zitten. En wel hierom:

In het Agile Manifesto en de officiële Scrum Guide staan duidelijke aanwijzingen over waar het vaak mis gaat.

Twee principes uit het Agile Manifesto:

“Build projects around motivated individuals. Give them the environment and support they need, and trust them to get the job done.”

“The most efficient and effective method of conveying information to and within a development team is face-to-face conversation.”

De Scrum waarden in de officiële Scrum guide:

“When the values of commitment, courage, focus, openness and respect are embodied and lived by the Scrum Team, the Scrum pillars of transparency, inspection, and adaptation come to life and build trust for everyone.”

“Successful use of Scrum depends on people becoming more proficient in living these five values.”

The grondleggers van Agile en Scrum hadden heel goed door wat je nodig hebt om Agile werken en Scrum succesvol in te zetten: een team.

Een (zelfsturend) Agile/Scrum team kan alleen maar goed functioneren als het echt een team is. In een echt team voelen de teamleden zich veilig genoeg om elkaar echte feedback te geven. Stevige- maar productieve onderlinge discussies zijn een goed teken.

Als de veiligheid en vertrouwen ontbreken heerst er een schijnharmonie. Het team lijkt prima te werken, maar mensen houden hun mond dicht om conflicten te vermijden. Veiligheid en vertrouwen in een team is dus een voorwaarde om Agile werken en Scrum te laten slagen.

Ik adviseer je om de “vijf frustraties van teamwerken” van Patrick Lencioni er eens op na te slaan, omdat hij prachtig beschrijft wat je nodig hebt voor een team. Volgens Lencioni moet je vijf frustraties één voor één aanpakken voor je echt teamwerk kunt verwachten. Het gaat om:

1) Gebrek aan vertrouwen

2) Angst voor confrontatie

3) Gebrek aan betrokkenheid

4) Afschuiven van verantwoordelijkheid

5) Niet resultaatgericht werken.

In die volgorde.

Iedere frustratie is de oorzaak van de volgende frustratie. Gebrek aan vertrouwen zorgt voor angst voor confrontatie. Dat zorgt weer voor gebrek aan betrokkenheid. Enzovoorts. Je begint dus bij het begin.

Vertrouwen is het fundament van een goed functionerend team. Vertrouwen betekent dat teamleden het kunnen uiten als ze iets moeilijk vinden of als ze moeite hebben met elkaars gedrag. Dat kunnen ze zonder angst om kwetsbaar te zijn.

In teams waar vertrouwen ontbreekt:

Verbergen teamleden zwakheden voor elkaar;

Staan teamleden direct met oordelen over anderen klaar;

Praten teamleden vooral over elkaar, maar niet met elkaar.

In teams waar vertrouwen is:

Geven teamleden fouten toe;

Accepteren teamleden verontschuldigingen;

Steekt men tijd in belangrijke zaken;

Gunnen teamleden elkaar het voordeel van de twijfel.

Het geheim van een goed functionerend (zelfsturend) Agile of Scrum team zit dus vooral in ‘zachte waarden’. Sla je die over dan kan je processen en procedures inregelen en kennis overdragen tot je een ons weegt. Het helpt geen zier.

Dus, beste leidinggevende, hoe is het met je team gesteld? En wat ga je doen om pijnpunten in je team aan te pakken? Zijn er sub-groepjes in het team? Spelen er conflicten? Zijn er verborgen contracten? Pas als je dat soort dingen oplost kan je gaan werken aan betrokkenheid en eigenaarschap. Pas dan zijn Agile werken en Scrum succesvol.

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/
Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?