verkoop techneuten

Waarom verkoop en techneuten soms niet goed matchen.

De IT’ers keken me aan of ze me levend binnenstebuiten wilden keren. De reden? De baas had ze naar een training gestuurd en hij stond erop om die ‘sales voor engineers’ te noemen. Fout.

Als ik maar niet verwachtte dat ze fokking sales gingen doen. Dat was voor bekken op pootjes die nergens verstand van hadden.

Op zich is dat best begrijpelijk. De meeste techneuten zitten aan de introverte kant. Ze houden van details, structuur en goed onderbouwde oplossingen. Voordat je iets zegt of belooft weet je zeker dat het klopt.

Sales zijn over het algemeen extraverter. Ze willen gewoon dingen doen en maken zich minder druk om details. Die komen later wel.

En dat knettert. “Die sales doen maar en denken nergens over na” of “Die techneuten hebben altijd wat te zeveren”. Herkenbaar?

De sfeer werd al beter toen duidelijk werd dat ze niets hoefden te verkopen. En dat we alleen graag wilden dat ze een paar extra vragen aan hun klanten stelden. Uiteindelijk werd het toch nog een prima dag.

Technische IT’ers komen veel vaker bij klanten en zien daardoor veel meer kansen dan hun sales collega’s. Het is doodzonde om dat te laten liggen.

Verkoop en techneuten kunnen best samen gaan. Het is maar hoe je het brengt.

\_/\_/\_/

Dit blog is geschreven door mij, René Voortwist. Je leest het op de website van mijn bedrijf GroeIT.

Ik specialiseer me in communicatietrainingen, 1-op-1 begeleiding en team coaching voor ICT’ers. Ik bied bijvoorbeeld een hele toffe communicatietraining voor consultants en engineers. Drie keer raden welke onderwerpen daar in zitten.

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf regelmatig dit soort artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen automatisch in je e-mailbox. Laat daarvoor je naam en e-mailadres achter op de volgende pagina: https://www.groeit.eu/tips

Er staan trouwens nog veel meer leuke, grappige en interessante blogs op deze website. Klik hier

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak

René Voortwist? Wie is die gast?

 

Verkoop en techneuten: een slechte combinatie. Of toch niet?