vaag taalgebruik

Vaag taalgebruik.

Ik was, met een paar buren, op audiëntie bij de gemeente vanwege verkeerslawaai in onze straat. De ambtenaren luisterden beleefd. De leidinggevende beloofde “dat ze er naar zouden kijken”.

Later bedacht ik me dat hij eigenlijk niets had gezegd of beloofd. Als ze in hun lunchpauze een rondje door onze straat liepen, dan was het oké. Slim hoor.

Ik bedacht me ook dat we allemaal regelmatig hetzelfde doen. Vaag taalgebruik.

“Ik kom er snel op terug”. Hoe dan en wanneer?
“Ik werk dit voor je uit”. Op wat voor manier en wanneer?
“Dat weet ik nog niet”. Ja duh. Dat zei mijn vader ook altijd…

Als je niets beloofd hoef je je ook nergens aan te houden. Maar
als je niets beloofd, dan weet je ook niet wat de ander van je verwacht. De kans is groot dat je niet aan de verwachting van de ander voldoet. Dat geeft geduvel.

Maak daarom je uitspraken SMART. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Dat geeft geen geduvel. Of weinig.

Als je dat lastig vindt sloop dan de MAR uit SMART. Specifiek en Tijdsgebonden. Dat is waar het om gaat. Vraag jezelf: Heb ik precies gezegd wat ik ga doen en wanneer ik het ga doen?

En check of het S en T bij je gesprekspartner(s) is aangekomen. Anders krijg je alsnog geduvel.

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf regelmatig artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://www.groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Of kijk naar mijn perceptie management training voor ICT’ers.

 

Vaag taalgebruik. Niets zeggen door iets te zeggen.