simpel taalgebruik

Simpel taalgebruik

“Uit de enquête blijkt dat vooral ICT’ers en juristen moeite hebben hun taalgebruik aan te passen”. “Ambtenaren krijgen ook het gevoel dat hun vakkennis niet serieus wordt genomen door versimpeling van taal.”

Dit geldt echt niet alleen voor ambtenaren. Schrijf jij wel eens dit soort zinnen?

“Vervolgens moet de Office 365 omgeving conform de governance en het security beleid worden ingericht ten einde optimale ondersteuning te bieden voor het bereiken van (business) doelstellingen en aansluiten bij interne processen.”

Oh, vind je deze zin best oké? Zo ongeveer 85% van de Nederlanders leest op B2 niveau of lager. Dat is MBO niveau. Als je dit soort zinnen schrijft, dan haken 85% van je lezers waarschijnlijk af.

HBO opgeleiden die op C1 niveau of hoger lezen snappen het wel. Maar lees deze zin nou nog es door. Dat wil je toch niemand aandoen? Je C1+ lezers haken ook af omdat het niet door te komen is.

Welke reden kan je dan hebben om tóch dit soort taal te willen gebruiken?

Het kabinet trok vorig jaar 3 miljoen uit voor de ‘direct duidelijk brigade’ die ambtenaren moet bewegen om simpeler te schrijven. Er zijn zelfs een speciale taalhulplijn en taalcoaches.

Ik ben een STUK goedkoper. Bel me!

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://www.groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over simpeler en effectiever taalgebruik? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Of lees meer over de Schrijftraining voor ICT’ers.

Simpel taalgebruik