gedragspatronen

Hoe gedragspatronen een instinker kunnen zijn.

“Ja, schei nou es uit met al die vragen. Vertel me gewoon wat ik moet doen. Jij bent hier toch de specialist?”

Daar had ik niet van terug. En ik zat net zo lekker presales consultant-vragen te stellen. Deze klant was er klaar mee.

Ik was opgeleid om vragen te stellen. Veel vragen. Daar ben ik best goed in, al zeg ik het zelf. En nu bleek die vraagtechniek ook een fikse valkuil te zijn. Deze klant wilde er in ieder geval geen meer horen.

Ik leerde er twee dingen van. Ten eerste het gevaar van routine. Doen wat je altijd doet zonder na te denken of dat wel bij de situatie past. gedragspatronen zijn sterk.

Ten tweede dat je valkuilen meestal in het verlengde van je kwaliteiten zitten. Ben je goed in mensen aansturen? Dan is je valkuil dominantie. Ben je goed in structureren? Dan is je valkuil rigiditeit. Ben je goed in vragen stellen? Dan is je valkuil te ver doorzeuren. Valkuilen zijn kwaliteiten waarin je doorschiet.

Hoe voorkom je dit soort ellende? Door je bewust te zijn van je gedragspatronen en van je valkuilen. En door, zoveel mogelijk, bewust je dingen te doen. Dat klinkt gemakkelijk, maar is het niet.

Hoe je dat leert? Het is een proces van vallen en opstaan. Dit is een mooi begin.

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf regelmatig artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://www.groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Schei nou es uit met al die vragen. Het gevaar van gedragspatronen.