gedragsverandering

Gedragsverandering en paprikachips. Wat hebben die met elkaar te maken?

Je zit ’s avonds op de bank je favoriete Netflix serie te bingewatchen. Je krijgt ontzettend trek in paprikachips. En je weet dat er een familiezak in de kast staat die roept: “Eet mij”.

Je weet ook dat paprikachips slecht zijn. Het zit vol suiker, zout en vet. Je eet het te vaak en te veel. Bovendien zag je vanmorgen in de spiegel een groeiend zwembandje. Getver. Je wilt graag een strakke buik nu de zomer eraan komt.

Je hebt twee opties. Je pakt die zak chips uit de kast en leeft je uit. Dat is, op korte termijn, genieten. Paprikachips zijn echt lekker. Bovendien is op de bank Netflixen met paprikachips optimale me-time. Achteraf heb je waarschijnlijk spijt.

Je kunt ook sterk zijn en die chips laten staan. Je ontzegt je dan me-time en genieten. Maar je zorgt goed voor jezelf. Dit is de gezonde keuze. Bovendien loop je straks met een strakke buik aan het strand.

Dus wat gaat het worden? Me-time of gezondheid en een strakke buik?

Dit soort dilemma’s ken je vast wel. Weet je ook hoe je eigenlijk een beslissing neemt? Er gebeurt meer in je hoofd dan je denkt. Ben je benieuwd?

Ik heb een boekje geschreven over de mechanismes achter gedrag en gedragsverandering. Download het hier, zonder gegevens in te vullen:

https://www.groeit.eu/wp-content/uploads/2020/08/Iets-anders-doen_GroeIT.pdf

 

 

 

Paprikachips of geen paprikachips. Over gedragsverandering.