schrijffouten

Ik stond een groep ontwikkelaars van de Belastingdienst te trainen. Ik vertelde net trots dat ik ook wel eens schrijftrainingen geef. Zegt een van die gasten: “Nou, volg er eerst zelf eentje. Er staan twee schrijffouten in je slide”.

Ik keek en zag ze direct. Twee d’s waar eigenlijk een ‘t’ moest staan. Twee! Gênant!

Vorige week gebeurde het weer. Ik had een blog gepost op LinkedIn. Ik had het grondig doorgespit en verbeterd. Krijg ik een WhatsApp van een bekende dat er twee (ja, weer twee) schrijffouten instaan. Of ik de ‘stam+t’ regel kende. Auw!

Gelukkig is dit normaal. Je let niet op details als je schrijft, omdat dat op zich al veel aandacht vraagt. Bovendien ken je je tekst. Als je die naleest weet je wat er volgt en kijk je er niet meer objectief naar.

Hoe voorkom je dit?

1) Lees je tekst hardop. Doordat je de woorden moet uitspreken, lees je wat er staat. En niet wat je denkt dat er staat.

2) Begin bij het laatste woord en lees naar voren. Dan valt de inhoudelijke logica weg en lees je wat er écht staat.

3) Laat je tekst nakijken. Schakel de hulp in van iemand met een frisse blik: je partner, zoon of dochter of een van je buren.

Er is toch hoop voor me. Ik blijf gewoon schrijftrainingen verzorgen.. 😉

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf regelmatig artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://www.groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Of lees meer over mijn schrijftrainingen.

Over je eigen schrijffouten heen kijken. Gênant!