Niet technische ICT trends voor 2020

Zoals ieder jaar rond deze tijd zie ik nogal wat berichten over technische ICT ontwikkelingen voor het komende jaar langskomen. Ik heb eens wat voor me uit zitten filosoferen over wat er in 2020 aan niet-technische zaken belangrijk gaat zijn. Niet technische trends voor 2020 dus. Dit is wat ik zie gebeuren:

Niet technische vaardigheden voor techneuten.
ICT’ers die echt alleen maar met techniek bezig zijn zie ik steeds minder. Zelfs, of misschien wel vooral, software ontwikkelaars werken tegenwoordig in agile projecten. En dan is het de bedoeling dat ze transparant werken. Ze doen mee aan standups, respospectives, reviews en meer van dat moois. We vinden het normaal dat ze beschikken over vaardigheden om dat goed te doen.

Dat geldt ook voor beheerders, consultants, engineers en servicedesk medewerkers. Communicatievaardigheden maken deel uit van de gereedschapskist van de ICT’er van nu. Die trend is al een paar jaar geleden ingezet. In 2020 zijn ze belangrijker dan ooit. Het is nu de tijd om je als ICT’er voor te bereiden op de toekomst. Doe je dat niet dan val je buiten de boot.

Techniek verdwijnt
Bedrijven die nog geen clouddiensten gebruiken denken er op zijn minst over na. De technische spullendingen verdwijnen naar een datacenter. Dat betekent nogal wat voor de gemiddelde ICT-beheerder. Wat beheer je nog als er geen techniek meer is? Als ICT beheerder krijg je een regierol en dat betekent gedoe met gebruikers. Heb je zin in dat gedoe? Het is hoog tijd om daar serieus over na te denken. Wat voor rol wil je graag hebben? En wat doe je nu om te zorgen dat je straks in die rol past? 2020 is het jaar om daar serieus mee aan de slag te gaan.

De menskant van ICT teams
ICT omgevingen van nu vragen om sterke en effectief werkende teams. Of dat nou ontwikkel- of beheerteams zijn maakt niet uit. Ik zie nog steeds dat leidinggevenden vooral bezig zijn met processen, procedures, verantwoordelijkheden en rollen. Hartstikke belangrijk natuurlijk.

Het fundament van een sterk team zit in mensendingen. Onderling vertrouwen. Veiligheid. Openheid. Dat spul. Als je die vergeet, vergeet dan ook de procedures en processen maar. Het gaat niet werken. Of in ieder geval niet goed. Beste leidinggevende, 2020 is het jaar om serieus te kijken naar de menskant van ICT teams.

ICT adoptie
We hebben lang gedacht dat ICT die technisch gezien goed werkt vanzelf goed landt in een organisatie. Ik zie steeds meer bewustwording dat het niet zo werkt. Technische spullekes kunnen fantastisch zijn. Als mensen er de pest aan hebben dan gaan de hakken in het zand en dan mislukt het project. We moeten zorgen dat de boel goed landt. En dat is nog niet zo simpel. De meeste ICT’ers vinden gedoe met mensen niet boeiend. Communicatiespecialisten wel, maar die snappen ICT vaak onvoldoende. Er zijn mensen nodig die beide werelden snappen en die de ICT’ers en een organisatie met elkaar verbinden. 2020 zou best eens het jaar van ICT adoptie kunnen zijn.

Dit zijn mijn gedachtenkronkels zo tegen de jaarwisseling. Ik ben best nieuwsgierig of je dit ook zo ziet. Mis ik nog wat of heb ik het mis?

Ik ben benieuwd!

Niet technische ICT trends voor 2020