Luisteren is de belangrijkste communicatievaardigheid

Ik was pas geleden in het ziekenhuis met mijn moeder. Daar ervoer ik weer eens aan den lijve hoe belangrijk luisteren is. Mijn moeder had flink last van haar rug en was nogal kortademig. We hadden een lange dag achter de rug met onderzoeken, heen en weer door het ziekenhuis sjouwen en vooral veel wachten. We waren allebei moe en we waren het zat.

De laatste stap was een gesprek met een specialist. Die zou ons gaan vertellen hoe ze van die pijn af kwam. Dachten we. Nope. Na een nogal technisch verhaal was de conclusie dat er niets met mijn moeder aan de hand was. Ze moest maar flink Paracetamol slikken. Hij meende het echt.

Say what? Man, kijk nou eens naar haar! Er kwam geen enkele reactie. We zijn het ziekenhuis uitgebonjourd zoals we gekomen waren. Alle metingen zijn goed, er is niets aan de hand, veel succes verder.

Het ergste was niet eens dat hij te kortzichtig was om de mens achter het ponsplaatje te zien. Het ergste was dat we ons totaal niet door hem gehoord voelden. Hij hoorde onze stemmen wel, maar luisterde niet.

Dit is iets dat ik ook herken uit de praktijk. De allerbelangrijkste communicatievaardigheid is echt open kunnen luisteren naar het verhaal van collega’s, klanten, medewerkers, leerlingen, cursisten of wie dan ook. Dat vraagt van je dat je je eigen mening(en) voor eventjes aan de kant zet.

Gehoord en gezien worden is een basisbehoefte van mensen. Een voorwaarde voor communicatie is een gesprekspartner die op zijn minst de indruk geeft oprechte interesse te hebben.

Tip: open luisteren doe je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Het zit hem bijvoorbeeld in oogcontact, met je lichaam naar je gesprekspartner gericht zijn en gewoon een tijdje je mond houden. Echt contact maken dus.

Ik heb nu zelf weer aan den lijve mogen ervaren hoe belangrijk het is. Het staat bij mij weer helemaal op m’n netvlies. En bij jou?

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://www.groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.