introvert sociaal

Wil je als introvert sociaal doen? Dat lijkt soms een hele opgave, maar in de praktijk valt het wel mee.

Op de een of andere vreemde manier heb ik vanaf het begin van mijn werkende leven buitendienstfuncties gehad. Da’s geen logische keuze voor een overtuigde introvert. Maar, nou ja, het gebeurde eigenlijk gewoon.

Ik leerde al snel dat het waardevol was om goed contact met mijn klanten te hebben. Daar had ik gemak van als ik ze belde of iets van ze nodig had. En m’n  werk werd er ook een stuk leuker van.

Even een kletspraatje maken deed daar wonderen voor. Maar het was ook een behoorlijke uitdaging. Hoe doe je kletspraatjes als je van nature weinig talent hebt voor sociaal gedoe?

Ik heb sociaal gedoe in de praktijk geleerd. Meestal door goed te kijken hoe anderen het doen en dat dan gewoon zelf ook uit te proberen. In het begin ging dat regelmatig mis, maar met een beetje doorzettingsvermogen heb ik het me aardig eigen gemaakt.

Ik weet door ervaring dat er veel introverten rondlopen die sociaal gedoe ook best ingewikkeld vinden, maar het toch wel willen leren. Als was het alleen maar om van het gezeur af te komen dat ze “eens wat spontaner moeten doen”. En weet je, eigenlijk is het niet eens zo heel moeilijk.

Ik wil je graag vijf tips uit mijn eigen praktijk meegeven die handig zijn als jij het ook lastig vindt om een gesprek aan te knopen en dat af en toe toch wilt doen. Ik heb ze alvast in de praktijk getest, zodat je niet te vaak op je gezicht gaat.

Tip 1 – Kijk goed om je heen

Als je ergens binnenkomt kijk dan goed om je heen. Wat valt je op? Hangen er foto’s of schilderijen? Staan er opvallende voorwerpen? Dat zijn allemaal dingen die je kunt gebruiken om een gesprek te beginnen. Stel er vragen over. “Goh, doet u aan zweefvliegen?”, “Waar gebruikt u die …. Voor?” Met een beetje mazzel gaat het over een interesse van je gesprekspartner.

Tip 2 – Vragen over het bedrijf

De meeste mensen zijn best betrokken bij het bedrijf waarvoor ze werken. Als je vragen over het bedrijf stelt dan waarderen ze dat (meestal). Lees, als je er de tijd voor hebt, voor je bezoek de website van het bedrijf door. Stel vragen over wat ze doen, hun product, hun werkwijze of wat ze uniek maakt. Vaak beginnen ze dan enthousiast te vertellen en heb je een gesprek.

Tip 3 – Stel vooral (open) vragen

Stel veel vragen. Gebruik vooral open vragen omdat mensen op een open vraag altijd informatie geven. Sub-tip: een open vraag begint met ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’, ‘welke’, ‘wanneer’ of ‘hoe’. Als je een tegenvraag krijgt beantwoordt die dan vooral. Pas er voor op dat je zelf niet teveel in de ‘zendende mode’ schiet. Daar haken mensen vaak op af.

Tip 4 – Mensen hebben vrijwel altijd iets interessants te vertellen

Als je net zo’n introvert type bent als ik-zei-de-gek, dan heb je waarschijnlijk ook moeite met kletspraatjes of ‘smalltalk’. Gezever over het weer of nieuwe schoenen. Je weet wel. Begin daar liever niet aan. Je weet binnen de kortste keren niets meer te verzinnen of het wordt geforceerd. In beide gevallen gaat het mis. Zoek zo snel mogelijk naar interesses van je gesprekspartner (zie tip 1, 2 en 3).

Misschien zijn het niet jouw interesses, maar je raakt wel aan de passie van mensen en dan gaat het tenminste ergens over. Bovendien kan je er altijd iets van leren. Je staat er versteld van hoeveel boeiende dingen er te vertellen zijn over modelspoorwegen, boogschieten, bowling en zelfs voetbal. Door dit soort gesprekken leer je ook hoe leuk mensen eigenlijk zijn als je het gesprek aangaat. Ja, echt waar!

Tip 5 – Leer van anderen

Als je, net als ik, van nature niet zoveel sociale vaardigheden hebt kan je leren van anderen. Ook jij hebt in je directe omgeving van die types die spelenderwijs met iedereen contact maken. En die precies weten hoe ze op situaties moeten reageren. Je weet wel wie ik bedoel. Kijk en luister hoe ze dat doen. Observeer.

Neem handige dingen simpelweg over. Probeer ze uit. Goed gejat is tenslotte beter dan slecht bedacht. En als je het maar vaak genoeg herhaalt maak je het je eigen.  Vind je dat ‘gekopieerd gedrag’ en heb je daar moeite mee? Noem me eens één ding dat je niet hebt geleerd door anderen te kopiëren.

Aan de slag!

Je leert als introvert ‘sociaal gedoe’, net als alles, door het te doen. Stap dus uit je comfort zone en ga ermee aan de slag. Vind je het lastig? Spreek dan met jezelf af dat je bijvoorbeeld iedere dag met één persoon een gesprek begint. Of om de dag. Of eens per week. Maakt niet uit zolang je het maar doet.

Succes!

\_/\_/\_/

Over dit blog:

Dit blog is geschreven door mij, René Voortwist. Je leest het op de website van mijn bedrijf GroeIT.

Ik specialiseer me in communicatietrainingen, 1-op-1 begeleiding en team coaching voor ICT’ers.

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf regelmatig dit soort artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen automatisch in je e-mailbox. Laat daarvoor je naam en e-mailadres achter op de volgende pagina: https://www.groeit.eu/tips

Er staan trouwens nog veel meer leuke, grappige en interessante blogs op deze website. Klik hier

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

 

 

 

Hoe leer je als introvert sociaal doen? Praktische tips.