ict ethisch dilemma

De Borg worden werkelijkheid. En dat zorgt voor een ICT ethisch dilemma.

Ik was altijd al een Star Trek fan. Ik weet nog goed dat Captain Picard werd ontvoerd door de Borg. De Borg zijn door implantaten met elkaar verbonden en vormen één groot collectief. Ik zie Captain Picard nog nadat hij gedwongen aan het collectief was toegevoegd. Met implantaten.

Dit werd uitgezonden in 1990. Meer dan dertig jaar geleden. Het idee van mensen met ingebouwde implantaten was zó sci-fi dat ik me niet kon voorstellen dat ik nog zou meemaken dat het werkelijkheid werd.

Het is 2021. We hebben cochleaire implantaten die geluid omzetten in pulsen die de gehoorzenuw direct stimuleren. Neuralink, een bedrijf van Elon Musk, heeft een hersenimplantaat gedemonstreerd in een varken. Dat meet de activiteit van hersencellen voor een ‘brein-computer-interface’. Er zijn implantaten waarmee je beelden kunt herkennen zonder dat je ogen nodig hebt.

Over twintig jaar zijn de Borg werkelijkheid. Met een beetje mazzel maak ik dat nog mee.

Technisch is dat allemaal vet cool. Maar nu heb je nog een smartphone in je zak. Die kan uit. Straks maak je fysiek deel uit van het internet. Alles wat je ziet, hoort en denkt gaat dan direct online. Dat kan niet meer uit.

Willen we dit wel? Dit wordt een serieus ICT ethisch dilemma. Moeten we niet heel hard nadenken over de ethische gevolgen van techniek? Nu het nog kan.

You will be assimilated.

\_/\_/\_/

Over dit blog:

Dit blog is geschreven door mij, René Voortwist. Je leest het op de website van mijn bedrijf GroeIT.

Ik specialiseer me in communicatietrainingen, 1-op-1 begeleiding en team coaching voor ICT’ers.

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf regelmatig dit soort artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen automatisch in je e-mailbox. Laat daarvoor je naam en e-mailadres achter op de volgende pagina: https://www.groeit.eu/tips

Er staan trouwens nog veel meer leuke, grappige en interessante blogs op deze website. Klik hier

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

De Borg. Een ICT ethisch dilemma.